Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-hope

Auta lapsiperheitä Hopen kautta  

Prisman verkkokaupan Hope-keräys on päättynyt. Lämmin kiitos lahjoituksista!

Prisman verkkokaupan asiakkaat saivat taas auttaa tarvitsevia lapsiperheitä antamalla heille joululahjan Hope-yhdistyksen kautta. Kampanjan aikana sai ostaa toivottuja tuotteita ja valita toimitusosoitteeksi Hopen paikallistoimijan. Lapsille ostos tuottaa iloa oman vanhemman paketoimana lahjana. 

Hopen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo, että tänä vuonna lapsiperheiden avuntarve on poikkeuksellisen suuri. Lapsiperheköyhyys pahenee jatkuvasti, ja lahjoja koskevia avunpyyntöjä on tullut jo aikaisin syksyllä. 

- Autamme paikallisia vähävaraisia perheitä. Syyt vähävaraisuudelle ovat erilaisia, ja aina sanonkin, että ei ole kahta samanlaista perhettä. Suurimpana taustasyynä vähävaraisuuteen ovat yksinhuoltajuus, työttömyys ja sairastumiset. Ne sitten usein kietoutuvat toisiinsa ja syntyy uusia, esimerkiksi jaksamisen ongelmia, Hostila kertoo. 

Nyt ei kasva enää vain avustettavien määrä, vaan myös avun odotusajat pitenevät. Hostila arvioi, että joillakin paikkakunnilla ei enää pystytä auttamaan kaikkia perheitä.  

- On tehty laskelmia, että lapsiperheköyhyys lisääntyy ja syvenee lähiaikoina. Se on kasvanut jo viime vuosien kriisien aikana. Ensin oli koronaa ja sen jälkeen vähän toiveikkuutta, että tästä selvitään. Mutta sitten tulivat hintojen nousut ja nyt vielä mahdolliset etuuksien leikkaukset. 

Perheet ovat Hostilan mukaan äärimmäisen kovilla. Kyse ei ole pelkästään taloudellisista asioista ja siitä, että mietitään, mistä saadaan ruokaa tai vaatteita, vaan myös tulevaisuuden toiveikkuus alkaa hiipumaan. 

Lahjan voi valita vinkkilistalta  

Millaisia lahjoja perheille voi ja kannattaa ostaa? Voit lahjoittaa haluamasi tuotteen, mutta apua saa myös vinkkilistasta, jossa on ehdotuksia eri ikäryhmien lahjoiksi. 

- Etenkin teineillä tai isommilla lapsilla ovat toiveet tietysti selkeämpiä ja yksilöidympiä kuin vaikkapa pienillä lapsilla. Onneksi nyt saadaan mukaan laaja valikoima ja esimerkiksi vaatteet, hygieniatuotteet ja urheilutarvikkeet ovat mukana. 

Hostila kertoo, että pienille ovat olleet kestosuosikkeina Legot, nuket ja autot. Niitä eniten lahjoitetaan ja tietysti myös toivotaan.   

Lahjasta iloitsevat sekä lapset että vanhemmat  

Eveliina Hostila on ollut 12 vuotta Hopessa töissä ja sitä ennen vapaaehtoisena käynnistämässä yhtä paikallistoiminnoista. Hän on nähnyt läheltä, millaista iloa lahjoitukset tuovat. 

- Aluksi olin aktiivisemmin asiakastyössä, mutta edelleen aina ennen joulua olen halunnut meidän joulutouhujamme käydä katselemassa. Siinä muistaa taas miksi tätä, ei aina niin helppoa työtä, tehdään. 

- Vanhemmathan lahjan sitten antavat lapselle tai joulupukki sen tuo, joten me emme pääse läheltä näkemään iloa, joka lapsissa syntyy. Mutta osaan kyllä sen kuvitella, ja toisinaan saamme myös palautetta vanhemmilta. Heille tulee antamisen ilo, kun he pääsevät itse paketoimaan ja antamaan lahjan, vaikka eivät olekaan voineet vähävaraisuuden vuoksi sitä itse ostaa. 

Verkkokauppalahjoitus tuo helppoutta kaikille  

Eveliina Hostila sanoo, että Prisman verkkokauppa on ollut kaikille osapuolille hyvä tapa lahjoittamiseen. 

- Se on helppoa meille, kun lahjat tulevat toimitettuna meidän keräyspisteisiimme. Ja lahjat ovat olleet saajilleen mieluisia. Mutta sitten myös lahjoittajilta on tullut paljon kiitosta, kun lahjan voi lähettää vaikkapa kotisohvalla istuen. 

Hostila kertoo, että tarve on nyt kova.  

- Meidän tavoitteenamme on, että olisimme köyhyyden vähentymisen vuoksi tarpeettomia jonain päivänä. Nyt ei näytä siltä, että siihen tavoitteeseen päästäisiin. 

- Tilannetta eivät tietenkään auta yhteiskunnalliset keskustelut tukien leikkauksista. Joulua mietitään ja stressataan hyvissä ajoin. Kun tieto lahjoituksena saatavista lahjoista tavoittaa perheen, syntyy monenlaisia tunnereaktioita. Ne ovat sitten hyvin helpottavia hetkiä perheen vanhemmille, kun he eivät enää joudu miettimään, että mistä lahjat tulevat.

Hope auttaa ympäri vuoden  

Hope perustettiin viitisentoista vuotta sitten, kun ihan tavalliset pääkaupunkiseudulla asuvat äidit halusivat auttaa lähellä olevia lapsiperheitä.  

Yhdistys on löytänyt muotonsa kolmen toimintamuodon kautta. Se välittää tavara- ja vaatelahjoituksia maksutta perheille, tukee lapsia ja nuoria harrastuksiin sekä mahdollista vapaa-ajan virkistystoimintaa ja elämyksiä. 

- Hopella on 20 paikallistoimijaa ympäri Suomen. Toimimme pääasiassa vapaaehtoisvoimin, ja mukana on 600 vapaaehtoista. Toiminta on kansalaisauttamista, jolla teemme osamme, jotta lapsiperheköyhyyden vaikutukset voisivat lieventyä. 

Prisman kanssa tehtävä kampanja auttaa jouluna, mutta Hope toimii perheiden apuna vuoden ympäri. 

- On ihanaa, että ihmiset vielä antavat aikaansa ja lahjoittavat. Sehän tämän kaiken mahdollistaa, Hostila kiittää.