Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
Ostoskori
Dekkarit kuuluvat kesään

Dekkarit kuuluvat kesään – lue kolmen uutuuden arvostelut

Mikä on parasta lomalukemista? Monen mielestä juuri dekkarit ovat olennainen osa suomalaista kesää ja lomanviettoa, sillä ne tarjoavat täydellisen pakopaikan arjen kiireistä ja mahdollisuuden uppoutua jännittäviin ja mukaansatempaaviin tarinoihin. Kokosimme kolmen uutuusdekkarin esittelyn. Tutustu ja tilaa jännittävää kesälukemista.

Suomalainen kesä, jossa yöttömät yöt ja rauhalliset mökkiympäristöt luovat otolliset puitteet rentoutumiselle, kutsuu syventymään hyviin kirjoihin. Dekkareiden koukuttavat juonenkäänteet ja mysteerit pitävät lukijan otteessaan, ja ne tuovat ripauksen jännitystä muuten rauhalliseen lomatunnelmaan, lomailet sitten kotimaassa tai reissaat maailmalla.

Dekkarit sopivat suomalaiseen lomanviettoon myös siksi, että ne tarjoavat jännitystä ja aivopähkinöitä, jotka pitävät mielen virkeänä. Lomalla on aikaa keskittyä lukemiseen ja nauttia tarinoiden monimutkaisista juonirakenteista ja yllättävistä käänteistä.

Rikoskirjallisuuden välillä synkeätkin juonet ja monimutkaiset hahmot tarjoavat vastapainoa luonnon kauneudelle ja kesän rauhallisuudelle. Tarjolla luettavaksi on suosittuja kirjailijoita maailmalta mutta myös suomalaisia dekkaristeja, jotka ovat maailman huippuluokkaa. Silloin teoksissa on paikallisväriä ja kulttuurisia yksityiskohtia, jotka resonoivat suomalaisen mielessä.

Lucy Clarke: Haaksirikkoutuneet (Otava, 2024) – Kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Sisarukset Erin ja Lori riitelevät juuri ennen lentoa Fidzille, jossa piti viettää yhdessä unelmalomaa.

”Olen lentokentällä”, Lori sihahtaa huulet kiinni puhelimessa. ”Missä helvetissä sinä olet”. Vain Lori nousee koneeseen – ja katoaa lentokoneen mukana. Lentokoneen kohtalo jää piinaamaan Eriniä. 

Mitä tapahtui Lorille ja koneelle? ”Katselen lenkokoneen kuvaa ja juon lisää rommia, hampaat kolahtavat pullonsuuhun. Kaksi vuotta sitten tuon koneen oli määrä lentää Fidziltä, Nadin lentokentältä, Limajiin, pikkuiselle saarelle saariston kaakkoislaidalle. Mutta kone – ja yhdeksän kyydissä ollutta – ei koskaan päässyt perille.”

Erinin tietämättä lentokone onnistui tekemään pakkolaskun pienelle, autiolle saarelle. Eloonjääneet ovat jumissa saarella, mukaan lukien Lori. Luonnon armoilla selviytyjien väliset jännitteet kiristyvät ja pala palalta salaisuudet alkavat paljastua. Joukko pienenee päivä päivältä – kuka selviytyy vai selviytyykö kukaan?

Erin palaa Fidzille selvittämään tapausta ja lennon mysteerit alkavat paljastua hänelle. Kaikki ei olekaan niin, kuin on annettu ymmärtää.

Clarken kirja on kirjoitettu todella koukuttavasti, harvemmin kirjaa lukee näin ahmien. Hitaan alun kerronnan jälkeen tekstin rinnakkaisrytmi nykyhetken ja menneen välillä imaisee mukaan. Tarina on vahva kuvaus sisarusten välisestä rakkaudesta, jopa riippuvuudesta. Kaksitasoinen haaksirikko; lentokoneen katoaminen, mutta myös sisarusten omat henkilökohtaiset ongelmat tuovat tarinaan syvyyttä.

Loppu yllättää, sen voi luvata. Kirjaa voi suositella murhamysteereistä pitäville, mutta jos juuri suunnittelet lentomatkaa, kannattaa kirjan lukeminen jättää siihen hetkeen, kun olet palannut lomalta oman sohvan turvalliseen syleilyyn.

C.L. Miller: Antiikin metsästäjän murhaopas ( Otava, 2024) – Hyvän mielen jännäri

Freya, eronnut, yhden jo aikuisikään ehtineen lapsen äiti, on vältellyt lapsuutensa kotikylää jo parinkymmenen vuoden ajan. Arkea sävyttää paine myydä pois Freyan ja hänen entisen miehensä omistama koti, josta hän ei haluaisi luopua. Arki muuttuu kuitenkin yhtäkkiä. Hänet tempaistaan mukaan seikkailuun hänen tahtomattaan, kun hän saa kuulla vanhan mentorinsa, antiikkikauppias Arthur Crocklefordsin kuolleen. Vanhana antiikinmetsästäjänä Freya huomaa, että kaikki ei ole niin kuin annetaan ymmärtää.

Vain päiviä ennen kuolemaansa Arthur on lähettänyt salamyhkäisen kirjeen, jossa hän pyytää Freyaa saattamaan päätökseen keskeneräisen hankkeensa. Freya ei voi muuta kuin palata elämään, josta oli hankkiutunut eroon kauan sitten. Apuriksi mysteerin selvittämiseen hän saa omalaatuisen Carole-tädin.

”Voi Arthur”, hän kuiskasi ääneen. ”Uskoit niin lujasti, että pystyisin saattamaan loppuun sen, minkä sinä olit aloittanut. Kunpa olisit päässyt näkemään, että Asim sai lopulta ainakin jonkinlaista oikeutta. Niin saat vielä sinäkin. Kunpa voisin jutella näistä asioista kanssasi oikein perusteellisesti.”

Jos jotain kirjaa voi kutsua hyvän mielen jännäriksi, niin tätä voi. On salaperäistä antiikkikauppaa, johon liittyy murha, mysteerit ja vielä vanha englantilainen kartano. Kirjassa on mainiot henkilöhahmot, elävästi kuvattu englantilainen miljöö.

Kirjaa lukiessa mieleen piirtyvät Agatha Christien kirjoista tehdyt elokuvat. Poiketen monesta nykypäivän jännitys- jamurhamysteerikirjasta, tässä kirjassa ei mässäillä ruumiiden määrällä, vaan juoni perustuu enemmän jännitteen ja jännityksen kasvattamiseen. Jos pidät ”vanhanaikaisista” murhamysteereistä ja jännityskirjoista, tämä on sinun valintasi. Hahmot ovat sellaiset, että ihan varmasti on tulossa jatko-osia ja joko TV-sarja tai elokuva.

Reijo Mäki – Vares, Maitolasimies (Otava, 2024) – Moninaista kieltä ja uskomattomat hahmot

Turun alamaailma – gängstaräppäri teloitetaan porraskäytävässä Varissuolla, lähiöjengisota uhkaa. Helmikuussa mies sulkee oven takanaan kalliissa Aurajokirannan osoitteessa – eikä palaa koskaan takaisin.

Turun alamaailmassa kuiskitaan kasvottomasta ”kontrahtimiehestä”, joka tappaa rahasta. Kaiken keskellä on Jussi Vares, joka saa yhteydenoton kadonneen miehen siskolta. Tämä haluaa selvittää, mitä miehelle on tapahtunut. Vares alkaa tutkia kadonneen miehen kohtaloa. Tapauksen selvittämistä varjostaa tieto siitä, että aiemmin katoamismysteeriä tutkinut toinen yksityisetsivä on menehtynyt autopalossa, joka sekään ei vaikuta ihan viattomalta sattumalta.

”Mutta kysymys kuuluu, että mitä södermalm teki Pekkon almanakassa? Ja entäpä sitten tämä peräkaneetti tuhat? Mihin viitattiin tässä yhteydessä? Yhtä arvoituksellisia sanoja tuli vastaan koko ajan. VOGEL! Ja Järva! Entä sitten FORSSALAISET! Muutamalla lukukerralla minut oli seisauttanut punaisella tussilla raapaistu sana DÖDÖ.”

Kirja on hyvä kuvaus tämän päivän yhteiskunnasta ja siinä piilevästä väkivaltaa ja jengikulttuuria ihannoivasta maailmasta. Tarinan monikerroksellisuus on välillä lukijalle vaativaa, mutta lopussa tarina nivoutuu kivasti yhteen. Parasta kirjassa on moninainen kieli ja kielellä leikittely sekä ihan uskomattomat henkilöhahmot. Mikään tapahtumista ei ole niin ”yliluonnollinen”, etteikö niin voisi tapahtua. Reijo Mäki ei petä koskaan Vares-kirjoillaan – ne kuuluvat jotenkin suomalaiseen kesään.

Kesän dekkarit luki Prisma.fi:n kirjavastaava ja jännityksestä aina innostuva Mika Hovi.

Tilaa dekkarit ja muut kirjat helposti Prisman verkkokaupasta

Prisma on valtavan suuri kirjakauppa. Löydät verkkokaupasta kotimaisten dekkareiden ja käännetyn jännityskirjallisuuden lisäksi valtavasti pokkareita, kotimaista ja ulkomaista kaunokirjallisuutta sekä esimerkiksi oppikirjoja. Tutustu ja tilaa kotiin helposti elämäkertoja, tietokirjoja, lastenkirjoja, ruokakirjoja ja sarjakuvia. Valikoimista löydät yhtä hyvin tuoreemmat uutuudet kuin rakastetut klassikot.

Tutustu Prisman kirjojen valikoimaan