Recordkeeping and Missing “Native Estate” Records in Namibia (Pehmeäkantinen kirja)

  • bvseo_sdk, java_sdk, bvseo-3.2.0
  • CLOUD, getContent, 119ms
  • REVIEWS, PRODUCT
  • bvseo-msg: The resource to the URL or file is currently unavailable.;
+ / - Hover over image to Zoom
Verkkokaupassa:
48,37

Maksa erissä alk. 5,00 € / kk

Saatavuus:

Toimitusaika 3 - 14 arkipäivää

Toimitustavat:
Nouto myymälästä alk. 0 €
Nouto pakettiautomaatista alk. 0 €
Toimitus kotiin alk. 4,95 €
Väitöskirjassa tarkastellaan käyttäjien kokemien palveluongelmien historiallista alkuperää jälkikolonialistisessa Namibian kansallisarkistossa.
Työn pontimena on havainto, että useisiin mustien namibialaisten tiedusteluihin kolonialismin ja apartheidin ajan virallisista asiakirjoista (kuten avioero-, adoptio- ja perunkirjoitusasiakirjoista) ei kyetä vastaamaan Namibian kansallisarkistossa aikaa vievistä tiedonhauista huolimatta. Vastaaviin valkoisten namibialaisten tiedonhakuihin sen sijaan kyetään vastaamaan muutamassa minuutissa. Voidaankin otaksua, että tämä ero johtuu kolonialismin aikaisesta rotuerottelusta. Kuitenkin ilmeni, ettei ole systemaattisesti tutkittu mekanismeja, jotka ovat vaikuttaneet kolonialismin aikana arkiston sisältöön ja aineiston saatavuuteen. Siksi tutkimuksessa tarkastellaan kolonialismin aikaisia asiakirjoja itsenäisen Namibian kansallisarkistossa. Tarkasteltava ajanjakso kattaa vuodet 1884-1990, jolloin Namibia oli kolonisoitu maa.
Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti mustien namibialaisten jäämistön selvittämiseen liittyviin asiakirjoihin. Keskeistä oli selvittää kohdeltiinko niitä eri tavoin kuin valkoisten asiakirjoja. Väitöskirjassa tutkitaan kolonialismin aikaista asiakirjojen luomista ja hallintaa koskevaa lainsäädäntöä, Namibian kansallisarkistossa olevia jäämistönselvitysakteja, niiden tiedonhakuvälineitä ja tietokantoja sekä kansallisarkiston omia hallinnollisia asiakirjoja. Työssä tarkastellaan historiallista lakiympäristöä sekä kolonialismin aikaista alkuperäisasukkaiden jäämistön selvittämiseen liittyvien asiakirjojen luontia, hallintaa, käyttöön asettamista, arvonmääritystä, tuhoamista, arkistointia sekä indeksointia ja metadataa.
Työn tuloksena löytyi yli 11000 alkuperäisasukkaiden jäämistönselvitysaktia, joiden on oletettu kadonneen tai tuhotun. Arkistosta paljastui tällaisten asiakirjojen osalta myös olennaisia aukkoja. Vain pieni osa puutteista perustuu dokumentoituihin poistoihin. Tutkimus osoittaa asiakirjojen häviämisen ja löytymättömyyden johtuvan rotuerotteluun perustuvasta lainsäädännöstä, alkuperäisasukkaiden jäämistön selvittämistä koskevasta sekavasta ja sattumanvaraisesta lainsäädännöstä sekä toimintakäytännöstä ja apartheid-ideologiasta, joka vaikutti myös tiedonhakuvälineiden kehittämiseen arkistossa.
Väitöskirjassa ehdotetaan toimintasuunnitelma arkiston dekolonisoinniksi. Tavoitteena on saada hukassa olevat alkuperäisasukkaiden jäämistönselvitysaktit saataville sekä tallentamalla ja indeksoimalla ne tiedonhakuvälineille että parantamalla niiden löytyvyyttä ottamalla huomioon yhdenmukaistamattomat nimien kirjoitusmuodot sekä länsimaisesta poikkeavat nimeämis- ja sukulaisuusjärjestelmät.
Otaksuttavasti tulokset lisäävät tietoisuutta, keskustelua sekä tutkimusta arkistojen puutteista muiden vastaavien asiakirjatyyppien osalta sekä Namibiassa että muissa dekolonisoiduissa maissa. Tavoitteena on valaista missä määrin näiden maiden kansalliset arkistoasiakirjat vastaavat kaikkien kansalaisten tarpeita.

Kun ostat verkkokaupasta:

  1. 1 Laskulla jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa.
  2. 2 Bonus ostoista jopa 5 %
  3. 3 Lisäksi S-Etukortti Visalla 0,5 % maksutapaetua.
  4. 4 Yli 100€ tilauksille ilmainen toimitus Postin pakettiautomaattiin.
  5. 5 Tuotteilla ilmainen palautusoikeus 14 päivän ajan.