Politiikan mahdollisuudesta valtuuston talousarviokokouksessa (Pehmeäkantinen kirja)

  • bvseo_sdk, java_sdk, bvseo-3.2.0
  • CLOUD, getContent, 159ms
  • REVIEWS, PRODUCT
  • bvseo-msg: The resource to the URL or file is currently unavailable.;
+ / - Hover over image to Zoom
Verkkokaupassa:
58,87

Maksa erissä alk. 5,00 € / kk

Saatavuus:

Toimitusaika 7 - 22 arkipäivää

Toimitustavat:
Nouto myymälästä tai pakettiautomaatista alk. 0 €
Toimitus kotiin alk. 2,95 €
YTM Anne Luomalan väitöstyössä tartutaan uudesta poliittisen analyysin näkökulmasta julkisen hallinnon tutkimukseen ja siinä erityisesti kysymykseen valtuuston päätöksenteosta kunnissa ja kaupungeissa. Työssä kysytään, missä mielessä politiikka on mahdollista edustuksellisen demokratian virallisella ja julkisella päätöksentekoareenalla.

Tutkimuskohteena on valtuuston talousarviokokous, jonka kuluessa julkisesti esitettyjä puheenvuoroja tutkitaan poliittisen analyysin näkökulmasta. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen, koska valtuuston talousarviokokouksen kautta työssä analysoidaan laajemminkin kunnallisdemokratian haasteita ja poliittisesti toimimisen muutoksia edustuksellisen demokratian virallisella päätöksentekoareenalla kunnassa.

Esitettyyn tutkimuskysymykseen etsitään vastauksia analysoimalla, millaisella kielellä, tiedolla, ehdoilla ja teoilla valtuustojen talousarviokokouksissa toimitaan. Tutkimusaineisto on koottu 11 erikokoisesta kunnasta ja kaupungista vuosina 1998-2005 (Hollola, Iitti, Jyväskylä, Kempele, Lahti, Lapua, Lempäälä, Oulu, Tampere Tuupovaara, Uurainen) vuosilta 1998-2005. Tutkimuksessa puheenvuoroja analysoidaan tietyn aikakauden kunnallispoliittisesta päätöksenteosta kertovina teksteinä, jolloin paikkakunnalla, puhujan identiteetillä tai puoluekannalla ei ole merkitystä lopputuleman kannalta. Aineisto osoittautui myös sillä tavalla mielenkiintoiseksi, että jälkikäteen voi havaita sen koostuvan kahden suuren taloustaantuman välisenä aikana esitetyistä puheenvuoroista. Tutkimuskohteeksi tuli siten suunnittelematta taloudellisen nousukauden puhe.

Valtuuston talousarviokokouksessa on kyse nykyisen ja tulevan toiminnan hallintaan pyrkivästä toiminnasta. Työn keskeinen tulos on, että kunnissa eletään jatkuvasti taloudellisesti kireitä ja pakonalaisia aikoja. Kunnissa toteutetaan jatkuvasti uusia ja usein hallintolähtöisiä uudistuksia, mutta poliittiseen toimintaan liittyvää uusien vaihtoehtojen etsimistä ja yllätyksellisyyttä pyritään usein jo ennalta estämään. Luomala luonnehtii tendenssiä politiikan hallinnallistamiseksi kunnissa.

Hallintapyrkimykset ilmenevät kolmena erilaisena, osin keskenään päällekkäisenä puhetapana. Nk. järjestysdiskurssissa kunnan taloudellisen toimintakykyisyyden takaaminen on tärkeintä ja kunnan palvelutoimintaa käsittelevässä edistysdiskurssissa olennaista on olemassa olevan jatkumisen turvaaminen, usein muutoksitta.

Poliittiselle toiminnalle olennaista muutoksen mahdollisuutta, uusien vaihtoehtojen etsimistä ja niiden kilpailuttamista esiintyy lähinnä innovaatiodiskurssin alueella eli puhuttaessa muusta kuin taloudesta tai kunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisesta. Lisäksi on huolestuttavaa, että taloudellisesti kiristyvissä tilanteissa tulevaisuusodotusten aikajänne lyhenee ja uusien toimintaehdotusten esittäminen harvenee. Eli juuri silloin kun eniten tarvittaisiin luovaa, vaihtoehtoja osoittavaa ja vallitsevaa kyseenlaistavaa puhetapaa, poliitikot näyttävätkin pidättäytyvän vallankäytöstä valmistelun ja hallinnollisen suunnitteluvallan hyväksi.

Tutkimustekstit kertovat osuvasti, kenen kuntaa valtuustoissa kulloinkin rakennetaan. Aineistossa kunta näyttäytyy ensisijaisesti taloudellisena palveluorganisaationa. Kuntalainen on aineistossa ennemminkin toimenpiteiden kohde eikä kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista juuri keskustella. Aineistossa kuntapäättäjien roolit vaihtelevat tilanteiden mukaan, mutta poliitikko ei suinkaan ole vain vaaleilla valittu luottamushenkilö vaan päinvastoin, myös johtavat viranhaltijat voivat toimia poliittisen taitavasti.

Tutkimuksessa analysoidaan myös kunnallisia budjetointirakenteita ja toimintamalleja valtuuston talousarviokokouksen kautta. Työssä tuodaan esiin valtuuston kokousrituaalit, joita on luotu päätöksenteon helpottam
Kun ostat verkkokaupasta:
  1. 1 Laskulla jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa.
  2. 2 Bonus ostoista jopa 5 %
  3. 3 Lisäksi S-Etukortti Visalla 0,5 % maksutapaetua.
  4. 4 Yli 100€ tilauksille ilmainen toimitus S-ryhmän myymälään tai Postin pakettiautomaattiin.
  5. 5 Tuotteilla ilmainen palautusoikeus 14 päivän ajan.