Iäkkäiden tuettu kuntoutuminen (Pehmeäkantinen kirja)

  • bvseo_sdk, java_sdk, bvseo-3.2.0
  • CLOUD, getContent, 105ms
  • REVIEWS, PRODUCT
  • bvseo-msg: The resource to the URL or file is currently unavailable.;
+ / - Hover over image to Zoom
Verkkokaupassa:
63,24

Maksa erissä alk. 5,00 € / kk

Saatavuus:

Toimitusaika 3 - 14 arkipäivää

Toimitustavat:
Nouto myymälästä alk. 0 €
Nouto pakettiautomaatista alk. 3,95 €
Toimitus kotiin alk. 4,95 €
Iäkkäiden osuus Suomen väestössä kasvaa. Kehittämällä kuntoutuskäytäntöjä, jotka tukevat liikkumiskykyä, ulkona liikkumista ja sosiaalista osallistumista, voidaan iäkkäiden toimintakykyä ja elämänlaatua parantaa. Tämä tutkimus koostui laitoskuntoutus- ja kotikuntoutustutkimuksista (osajulkaisut I-III), joiden tarkoituksena oli selvittää niiden vaikutusta iäkkäiden fyysiseen suorituskykyyn, toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Lisäksi arvioitiin kotikuntoutuksen toteutumista mukana olleiden kotikuntoutumisavustajien näkökulmasta. Keinutuolitutkimuksen (osajulkaisu IV) tavoitteena oli selvittää jousikeinutuoliharjoittelun vaikutusta iäkkäiden naisten suorituskykyyn.

Tutkimusasetelmina käytettiin ennen-jälkeen- ja kontrolloitua sekä satunnaistettua koeasetelmaa. Laitos- ja kotikuntoutustutkimusten aineisto (n = 430) oli osittain päällekkäinen ja erisuuruinen. Se kerättiin vuosina 2006-2007 Jyväskylän Sotainvalidien Sairaskodin ja Kaunialan sotavammasairaalan laitoskuntoutukseen osallistuneista 65-99-vuotiaista veteraaneista. Laitoskuntoutustutkimuksessa mukana olleet osallistuivat 2-4 viikon kuntoutukseen. Tässä osassa ei ollut verrokkiryhmää. Kotikuntoutukseen osallistuneiden omaehtoista kuntoutumista tuki ja motivoi vuoden ajan kotikuntoutumisavustajaksi kouluttautuva pitkäaikaistyötön. Keinutuolitutkimuksen aineisto (n = 51) kerättiin vuosina 2006-2007 Kaunialan ryhmäkuntoutukseen osallistuneista 73-87-vuotiaista naisista. He harjoittelivat kuntoutusjakson jälkeen kotonaan jousikeinutuolissa viisi kertaa viikossa kuuden viikon ajan. Tutkimusmenetelminä käytettiin haastatteluja ja toimintakykymittauksia.

Laitoskuntoutuksen aikana tutkittavien suoriutuminen fyysisen suorituskyvyn testeistä parani. Naisilla kokemukset kivusta ja haittaavien oireiden määrästä vähenivät ja polven ojennusvoima parani enemmän kuin miehillä (osajulkaisu I). Kotikuntoutuksen jälkeen osallistujat arvioivat elämänlaatunsa ja terveytensä paremmaksi ja kokivat vähemmän vaikeuksia liikkumisessa. Naisilla elämänlaatu ja miehillä tuolista ylösnousu paranivat interventioryhmällä (osajulkaisut II-III). Keinutuoliharjoitteluun osallistuneilla tasapaino, polven ojennusvoima ja kävelynopeus paranivat (osajulkaisu IV).

Tämä tutkimus osoitti, että laitoskuntoutus kohentaa iäkkäiden fyysistä suorituskykyä. Kotikuntoutumisavustajan säännölliset käynnit parantavat iäkkäiden elämänlaatua, naisilla enemmän kuin miehillä. Kotikuntoutusmalli on käyttökelpoinen ja mahdollistaa lyhyen terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneen henkilön käytön kuntoutettavien tukemisessa. Keinutuoliharjoittelu on varteenotettava vaihtoehto iäkkäiden kotiharjoittelussa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen päättäjät voivat hyödyntää tämän tutkimuksen uudenlaisia, kuntoutumista tukevia toimintatapoja kotikuntoutusta kehitettäessä. Lyhyellä ammatillisella koulutuksella valmennettuja henkilöitä voitaisiin nykyistä rohkeammin käyttää terveydenhuoltoalan työntekijöiden apuna.

Kun ostat verkkokaupasta:

  1. 1 Laskulla jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa. Lue lisää »
  2. 2 Bonus ostoista jopa 5 %
  3. 3 Lisäksi S-Etukortti Visalla 0,5 % maksutapaetua.
  4. 4 Yli 100€ tilauksille ilmainen toimitus Postin pakettiautomaattiin.
  5. 5 Tuotteilla ilmainen palautusoikeus 14 päivän ajan.