Asiakaspalvelu

Antti Tapani

Kysymyksiä ja vastauksia malliston vastuullisuudesta


Missä vaatteet on valmistettu?

 

Malliston tuotteista valtaosa on valmistettu Kiinassa, ja osa Suomessa, Bangladeshissa ja Pakistanissa. Aiempien mallistojen tuotteita on lisäksi valmistettu Turkissa. Kaikki tavarantoimittajat ovat S-ryhmän vastuullisen hankinnan periaatteet täyttäviä, aiemmassa yhteistyöstä tuttuja kumppaneita, jotka toimittavat muotivaatteita myös muille huippubrändeille. Kiinassa ja Turkissa sijaitsevat valmistustehtaat on auditoitu kolmannen osapuolen toimesta. Auditoinneilla on tarkastettu tehtaiden käytänteet työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi.

 

Millä tehtailla tarkalleen?


Vuoden 2020 mallistojen tuotteet:

Sisäpukeutuminen , Gala Teks Orme Insaat San Ve Tic A.S. ja Can Moda Tekstil Dis Turkki      

Uima-asut, Imteks Mayo Tekstil San Ve Dis Tic A.S. Turkki

Sukat, Sukkamestarit Suomi

Treenituotteet, Barco Tekstil San Ve Tic A.S. Turkki

Kengät, Quanzhou City Zhuosheng Shoes Co., Ltd. ja Zuli Shoes Co., Ltd. Jinjiang Kiina

Kassit, Quangzhou Aoking Leather Co. Ltd. Kiina

Tuulipuvut ja bombertakit, Anhui A&C Garments & Textile Co., Ltd. Kiina

Sadetakit, Tianjin City Shunxinyuan Made Clothes Ltd. Company Kiina

Hatut, Nanjing Henggu Accessories Co., Ltd. Kiina

Pipot, Shanghai Tianhong Knit Hat Co., Ltd. Kiina

 

Kevään 2021 malliston tuotteet:

Treenivaatteet, Jiangsu Sihui Garments Co., Ltd Kiina

Sisäpukeutuminen, Green Life Knit Composite Bangladesh, Alfaz Enterprises Pakistan, Aishi (Ningbo) Garment Co., Ltd Kiina ja Anhui Borui Garments&Textile Co., Ltd Kiina

Ulkopukeutuminen, Hebei Zhongying Garment Co., Ltd Kiina

Sukat, Sukkamestarit Suomi

Uima-asut, Belong Apparel Manufacturing Co., Ltd ja Yunfu Flir Garment Limited Kiina

Laukut, Quangzhou Aoking Leather Co., Ltd. Kiina

Hatut, Tonglu Huahe Gloves Manufacturing Co., Ltd Kiina

Kengät, Zuli Shoes Co., Ltd. Jinjiang Kiina

Kuulokkeet, Dongguan Linpa Acoustic Technology Co., Ltd Kiina


Miksei koko mallisto ole valmistettu Suomessa?

Kevään 2021 malliston tuotteista valtaosa on valmistettu Kiinassa, ja osa Suomessa, Bangladeshissa ja Pakistanissa. Aiempien mallistojen tuotteita on lisäksi valmistettu Turkissa. Kaikki tavarantoimittajat ovat S-ryhmän vastuullisuuskriteerit täyttäviä, aiemmassa yhteistyöstä tuttuja kumppaneita, jotka toimittavat muotivaatteita myös muille huippubrändeille. Kaikki valmistustehtaat Kiinassa, Bangladeshissa, Pakistanissa ja Turkissa ovat auditoitu kolmannen osapuolen toimesta. Auditoinneissa tarkastetaan muun muassa työturvallisuuteen, työaikoihin, ja palkkaukseen liittyvät käytännöt ja varmistetaan, että tuotteet valmistetaan hyvissä olosuhteissa, työolot tehtailla ovat kunnossa ja työskentely on turvallista.

Tekstiiliteollisuus on käynyt läpi suuren rakennemuutoksen. Vuonna 1985 Suomessa oli vielä lähes 25 000 valmisvaateteollisuuden ompelijaa, vuonna 1995 enää reilut 7 000. Nyt vaateteollisuus työllistää kaikkiaan enää joitakin tuhansia työntekijöitä. Tekstiiliteollisuuden alasajo on esimerkki rakennemuutoksesta, jota halpatyömaiden kilpailu on aiheuttanut korkeiden työvoimakustannusten teollisuusmaissa. Tuotanto on siirtynyt sinne, missä se on edullisempaa. S-ryhmän hankintojen painopiste on siirtynyt kaukomaille muiden toimijoiden mukana. Olemme osa tapahtunutta kehitystä: Emme ole sen parempia tai huonompia kuin muutkaan vaatteiden tai tekstiilien kauppaa harjoittavat toimijat.

Mitä tavoitteita S-ryhmällä on tekstiilien vastuullisuuteen liittyen?

S-ryhmän tavoitteena on valvoa, että riskimaissa valmistettavat omien merkkien tuotteet valmistetaan hyväksyttävissä olosuhteissa. Tätä valvotaan säännöllisten, riippumattomien kolmannen osapuolen auditointien avulla. Jos auditoinneissa havaitaan puutteita, tehtaan tulee tehdä niiden korjaamiseksi suunnitelma ja korjaavat toimet varmistetaan uudella auditoinnilla.

Keväällä 2019 S-ryhmä julkaisi puuvillalinjauksen, jonka tavoitteena on, että kaikki omien merkkien tekstiilituotteissa käytetty puuvilla on vastuullisesti tuotettua, eli joko Better Cotton Initiative -aloitteen mukaista, luomu, reilun kaupan tai kierrätyspuuvillaa, vuoteen 2025 mennessä.

Onko koko tekstiilien hankintaketju kokonaisuudessaan hallinnassa ja valvottu niin että asiakas voi olla täysin varma, että tuotannossa ei esiinny "hikipajoja", lapsityövoimaa, vaarallisia tuotantomenetelmiä ja muuta riistoa?

Näin ei varmuudella voi sanoa. Tekstiilituotteiden hankintaketjut ovat erittäin pitkiä ja monimutkaisia. Raaka-aineen tuotannosta, kehräämön, värjäämön, kutomon kautta ompelimoon on useita toimijoita, joiden jäljittäminen on erittäin haasteellista. S-ryhmä on tehnyt vuosia töitä valmistusvaiheen tehtaiden valvomiseksi ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi asiakkaille. Keväällä 2019 laajensimme seurantaa puuvillaraaka-aineen alkutuotantoon puuvillalinjauksellamme.

S-ryhmä omien merkkien ja oman maahantuonnin tuotteita valmistavilla tehtailla vastuullisuutta seurataan riippumattomin tehdasauditoinnein, näin on myös Antti Tapani -malliston tuotteiden osalta. Auditoinneissa tarkastetaan muun muassa muun muassa työturvallisuuteen, työaikoihin, palkkaukseen liittyvät käytännöt. Auditoinneissa havaituista puutteista seuraa korjaavat toimenpiteet ja uusinta-auditointi, jossa tarkastetaan, että puutteet on korjattu.


Lisätietoa S-ryhmän vastuullisuuslinjauksista >