”En suostu yksinkertaisesti häviämään ihmisten silmistä” (Pehmeäkantinen kirja)

  • bvseo_sdk, java_sdk, bvseo-3.2.0
  • CLOUD, getContent, 107ms
  • REVIEWS, PRODUCT
  • bvseo-msg: The resource to the URL or file is currently unavailable.;
+ / - Hover over image to Zoom
Verkkokaupassa:
48,37

Maksa erissä alk. 5,00 € / kk

Saatavuus:

Toimitusaika 3 - 6 arkipäivää

Toimitustavat:
Nouto myymälästä alk. 0 €
Nouto pakettiautomaatista alk. 0 €
Toimitus kotiin alk. 4,95 €
Emme pysty täysin elämässämme välttymään kriiseiltä ja raskailta elämänkokemuksilta. Silmäys erilaisiin medioihin muistuttaa meitä päivittäin siitä, miten yleisiä erilaiset onnettomuudet, kriisit ja katastrofit ovat. Pelkästään liikenneonnettomuudet aiheuttavat meidän melko turvallisessa maassammekin traagisia tilanteita, jotka koskettavat vuosittain tuhansia. Vaikka traumaattisen tapahtuman mahdollisuus jossain elämän vaiheessa onkin ehkä periaatteessa tiedossamme, se on silti osuessaan kohdalle suuri sokki jokaiselle. Traumaattinen tapahtuma koko tavanomaisen elämän mullistavine seurauksineen ei jätä ihmistä ennalleen. Selviytyminen eteenpäin on rankkaa psyykkistä työtä, jonka aikana ihminen joutuu oppimaan muokkaamaan käsitystään itsestään ja elämästään, kun aiemmat suunnitelmat ja elämän ennallaan jatkumisen kuvitelmat ovat romuttuneet. Onnistuessaan selviytymisprosessissaan suuren menetyksen kokenut ihminen pystyy aikanaan näkemään tapahtuneen osaksi elämäänsä ilman, että se enää täyttää koko elämää ja estää uusista hyvistä asioista nauttimisen. Prosessi ei ole helppo, ja ympäröivät läheisetkin ihmiset tuntevat avuttomuutta ja vaikeutta löytää auttamisen tapoja. Yksinkertaisia neuvoja onkin hyvin vaikeaa antaa. Kuitenkin jokaisen, erityisesti ammatissaan trauman äskettäin kokeneita ihmisiä kohtaavan, tulisi olla erityisen herkkä tajuamaan ensimmäisten kohtaamisten tärkeyden.
FM Heli Vihottulan väitöstutkimuksessa käsitellään traumaattisesta kokemuksesta selviytymistä. Aineistona on kertomuksia, jotka on saatu haastattelemalla ihmisiä, jotka ovat kokeneet aikuisiässään jotakin erityisen traumaattista. Kaikkien kertomuksiin sisältyy hyvin läheisen perheenjäsenen äkillinen kuolema onnettomuudessa ja sen lisäksi muutakin elämää syvästi järkyttävää. Kertojat arvioivat kuitenkin itse selviytyneensä tapahtumasta, mikä olikin yksi tutkimukseen osallistumisen kriteereistä. Haastatellut saivat vapaasti kertoa tapahtuneesta ja siitä, miten he kokevat selviytyneensä traumaattisesta kokemuksesta ja rakentaneensa sen jälkeistä elämäänsä. Tutkimuksella haluttiin selvittää, millaisista selviytymistä edistäneistä asioista traumasta psyykkisesti selviytyneet ihmiset kertoivat. Toiseksi analysoitiin, miten kertojat ilmaisivat kertomuksissaan aktiivista uuden elämänkertomuksen rakentamista. Tätä varten erityisen tarkkaan analyysiin otettiin kohtia, joissa kertojat ottivat aktiivisen toimijan roolin kertomuksissaan. Tausta-ajatuksena oli, että ihminen saattaa selviytyä osittain juuri aktiivisella puuttumisellaan siihen, millaisena elämänkertomusta kerrotaan. Selviytyjä sopeutuu, muttei alistumalla tapahtumien uhrin osaan vaan asettumalla toimijaksi kaikesta huolimatta.
Aineiston luennan apuna käytettiin erilaisia kertomuksen tutkimuksen keinoja. Tuloksiksi saatiin ensinnäkin joukko kertojien mainitsemia tai muulla tavoin kertomuksessa korostuneita, selviytymistä edistäneitä tekijöitä. Selviytymisen edistäjinä korostuivat erityisesti fyysinen työ, samoin liikunta, sekä erilaiset keskustelut. Tärkeässä osassa olivat myös erilaiset mielen voimavarat. Näillä tarkoitetaan paitsi yleistä elämänkäsitystä tai -katsomusta, myös esimerkiksi taitoa huomata ja käyttää hyväkseen erilaisia positiivisia asioita. Tällaisia voivat olla toisten – usein edellisten sukupolvien – malli ja kokemukset. Taito yhdistellä monia positiivisluonteisia asioita voi rakentaa ihmisen käsitystä itsestään selviytyjänä. Yhdistelemällä keskustelunpätkiä, muistikuvia ja merkityksellisiksi koettuja hetkiä mielessään ihminen voi kokea olevansa osa sukupolvien ketjua, joka on kohdannut elämässään vaikeuksia ja kuitenkin selviytynyt.
Kertojien aktiivinen asettuminen toimijan rooliin kertomuksissa ilmeni monin hyvin erilaisin tavoin. Nousu tapahtumien uhrin ja kokijan roolista toimijaksi saattoi ta

Kun ostat verkkokaupasta:

  1. 1 Laskulla jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa.
  2. 2 Bonus ostoista jopa 5 %
  3. 3 Lisäksi S-Etukortti Visalla 0,5 % maksutapaetua.
  4. 4 Yli 100€ tilauksille ilmainen toimitus Postin pakettiautomaattiin.
  5. 5 Tuotteilla ilmainen palautusoikeus 14 päivän ajan.