(Kuvan tuote: Bestway Ilmapatja 185x76x22)
Kupoli tai tunneli – telttailu on mukavaa
Teltta on kestosuosikki festareiden yöpymispaikkana, mutta yhtä hyvin se on hyvänä lisänä kesämökillä, kun vieraita on paljon. Ja vaelluksilla hyvä teltta riittää nukkumissuojaksi pitkälle syksyyn. Mitä kaikkea teltan hankinnassa kannattaa ottaa huomioon?
Kun valitset telttaa, tärkeintä on tietää sen käyttötarkoitus ja -tilanne. Esimerkiksi teltan painoa täytyy miettiä: kuljetetaanko se autolla perille vai kannetaanko sitä vaelluksella ja retkillä selässä. Ostopäätöksen tekemisessä pitää ottaa huomioon myös teltan koko ja vedenpitävyys.
Telttoja on eri muotoisia ja ne sopivat eri käyttötarkoituksiin. Kupoliteltta on nimensä mukaisesti kupolin muotoinen. Se seisoo kaariensa varassa itsestään jopa ilman kiiloja. Siksi sen voi pystyttää vaikka rantakalliolle, kunhan huolehtii, ettei teltta lähde tyhjänä tuulessa liikkeelle. Kevyt kupoliteltta tai pelkkä ulkoteltta ovat kätevä aurinkosuoja rannalla.
Hyvässä kupoliteltassa on eteistila eli absidi, jossa voi säilyttää varusteita ja kenkiä. Kupoliteltat painavat yleensä noin kolme kiloa.
Tunnelitelttojen pystytykseen vaaditaan kiilat ja narut, joiden avulla teltta pingotetaan pystyyn. Tunneliteltat sopivat kupolitelttoja vaativimpiinkin säihin muotonsa ansiosta. Teltta on helppo pystyttää, ja tunnelin suunta katsotaan silloin aina tuulen suunnan mukaiseksi. Tunneliteltta tuulettuu paremmin kuin kupoliteltta. Siinä on yleensä erillinen eteistila tavaroille.
Teltan kaaret ja kiilat
Pystytykseen tarvittavat telttakaaret ovat tavallisesti alumiinia, joka on kevyt mutta kestävä materiaali. Kaarien avulla teltta pysyy ryhdissä ja pystyssä, vaikka olisi kovakin tuuli.
Nykyaikaiset laadukkaat teltat on helppo pystyttää, ja työ onnistuu useimmiten yksinkin. Koska ainakin ensimmäisellä kerralla pystyttämisessä voi joku asia mietityttää, sitä kannattaa harjoitella vaikkapa kotipihalla etukäteen. Sekä kupoli- että tunneteltoissa on yleensä erikseen vedenpitävä ja sateelta suojaava ulkoteltta sekä hyvin hengittävä ja erittäin ohut sisäteltta. Mallit, joissa ulkoteltta pystytetään ensin, ovat helpompia koota vaikka sateella, sillä sisäteltta ei silloin pääse kastumaan.
Vinkki: Teltan kiilat ovat tärkeitä varusteita. Niidenkin laadussa ja painossa on vaihtelevuutta, ja heikot kiilat taittuvat helposti niitä maahan painettaessa. Kun kiiloissa on väriä, ne erottuvat maastossa hyvin. Jos kiiloja katoaa, voit hankkia myös uusia.
Minkä kokoisen teltan tarvitset?
Useimmat teltat ovat kolmelle hengelle tarkoitettuja, mutta sekä pienempiä että suurempiakin on saatavilla. Vaikka teltassa nukkuisi kaksi henkeä, kannattaa ottaa huomioon myös varusteille ja kasseille tai rinkoille tarvittava tila. Liian ahtaassa ei ole mukavaa, eikä nukkuessa halua olla teltan seinässä kiinni.
Suurempi tila tuo siis mukavuutta mutta myös painoa. Jos kuljetaan autolla tai moottoripyörällä, ei parin kilon lisäys juuri tunnu, mutta retkeillessä se jo alkaa selässä painaa. Painoa lisää koon lisäksi teltan materiaali. Mitä kestävämpi teltta on, sitä painavampi se voi olla.
Hyvä teltta suojaa sateelta mutta hengittää
Teltan ulkopinta suojaa sisätelttaa ja sisällä olevia ihmisiä kosteudelta. Vedenpitävyydestä kertoo useissa teltoissa vesipilariarvo, joka ilmoitetaan millimetreinä. Alle 1500 millimetrin teltta on vain vettähylkivä, mutta sitä suuremmat arvot kertovat, että teltta on vedenpitävä. Esimerkiksi Salewan kolmen hengen Denali-teltan pilariarvo on 3000, joten se on hyvin vedenpitävä säällä kuin säällä.
Teltan pohjan täytyy olla vahvaa ja kosteuden kestävää materiaalia, koska se on suoraan maata vasten ja rasittuu ihmisten painosta. Pohjakankaan arvo onkin tavallisesti ainakin 3000 mm.
Laadukkaassa teltassa myös saumat pitävät hyvin vettä. Ne on tehty kaksikertaiseksi ja lisäksi teipattu, jotta ne kestävät ja eivät päästä vettä läpi.
On tärkeää, että teltassa on hyvä ilmanvaihto. Kosteutta voi tulla sisään ulkopuolelta, mutta myös nukkujien hengitysilma saa sitä aikaan. Sisäteltta vaihtaa ilmaa hyvin, mutta jos ulkoteltan liepeet ovat aivan maassa kiinni, ei ilma pääse vaihtumaan ulkopuolelle. Sinne siis kannattaa jättää ilmaa varten aukko, ja ulkoteltan tuuletusaukot kannattaa pitää vapaana. Kylmällä ilmalla voi tuuletusaukkoja sulkea, jotta läpiveto ei vie mukanaan teltan lämpöä.
Pidä teltasta hyvää huolta
Teltasta on iloa moneksi vuodeksi, kun sen pakkaa hyvin ja pitää siistinä ja puhtaana. Ennen kuin pakkaat teltan kasaan, anna sen kuivua hyvin auringossa. Märkään telttaan voi muodostua pakkauksessa hometta ja pahaa hajua. Jos joudut pakkaamaan teltan kosteana, avaa pakkaukset kotona ja anna teltan kuivua hyvin.
Yleensä telttaa ei tarvitse pestä, mutta tahrat kannattaa pyyhkiä pois kevyellä pesuaineliuoksella ja sienellä. Pohjaan jäänyt multa pitää ennen pakkausta harjata hyvin pois.
Jos telttaan tulee reikä, voit paikata sen esimerkiksi vaatelaastarilla. Vanhempaan telttaan voi saada lisää kosteudenkestävyyttä kyllästyssuihkeella.
Vinkki: Teltassa yöpyminen on jokamiehenoikeus. Voit leiriytyä julkiselle ja yksityiselle maa-alueelle, kunhan oleskelu ei aiheuta haittaa eikä alueella ole voimassa erityisiä oleskelukieltoja. Piha-alueille, niiden läheisyyteen tai viljelyksille ei voi leiriytyä.